Radi zodpovieme všetky vaše otázky +421 2 5542 2332 · obchod@sorea.sk
späť

Objavte krásy severného Spiša a Pienin

Spiš patrí medzi turisticky najatraktívnejšie miesta nielen na Slovensku, ale v celej strednej a východnej Európe.

Cesta minerálnych prameňov – Ľubovnianske Kúpele

Spiš patrí medzi turisticky najatraktívnejšie miesta nielen na Slovensku, ale v celej strednej a východnej Európe. Tento región je popretkávaný unikátnymi historickými pamiatkami a prírodnými zákutiami európskeho i svetového významu, skvelou gotikou a na svoje si tu v každom ročnom období určite prídu aj milovníci prírody a vyznávači horských športov. Čo všetko by sme si tu nemali nechať ujsť?

  

Hrad, v ktorom väznili slávneho Mórica Beňovského

Keď sa dostanete do okolia Starej Ľubovne, určite nevynechajte tretí najnavštevovanejší hrad na Slovensku – Ľubovniansky hrad. V minulosti bol významným miestom pre kráľovské rodiny v Európe. Krásne sú panoramatické výhľady z veže Ľubovnianskeho hradu. Práve tu bol kedysi väznený aj slávny dobrodruh, cestovateľ, vojak a kráľ Madagaskaru – Móric Beňovský. Ľubovnianske podhradie dopĺňa Stredoveký vojenský tábor a skanzen, ktorý predstavuje krásu ľudovej architektúry Spiša a Šariša. Najvzácnejší objekt expozície, zrubový grécko-katolícky kostolík z Matysovej z roku 1833, patrí k významným pamiatkam drevenej cirkevnej architektúry na východnom Slovensku a je národnou kultúrnou pamiatkou.

Nádherné túry a splav po rieke, ktorá krásne pení

Región severného Spiša a Pienin má veľa prírodných lákadiel a je ako stvorený na pešiu turistiku. Nachádza sa množstvo značených turistických chodníkov od skalných bral Pienin až po zelené poľany Ľubovnianskej vrchoviny a Spišskej Magury. Sú ideálnym miestom na ľahké a stredne náročné túry. Počas výletov do najmenšieho národného parku na Slovensku môžu návštevníci splaviť rieku Dunajec, a to najväčším prielomom v strednej Európe. Veľkým zážitkom je splav rieky na tradičných goralských pltiach, ale pre lepší adrenalín je možné na rieke aj raftovať. Aj názov oblasti – Pieniny – pochádza od rieky, ktorá sa tu krásne pení.

Viac ako 80 minerálnych prameňov, aj minerálka pre ženy…

Región je bohatý  aj na veľké množstvo minerálnych prameňov, ktoré majú priaznivé účinky na rôzne časti ľudského organizmu a liečenie viacerých chorôb. Celkovo je v tomto regióne evidovaných viac ako 80 minerálnych prameňov. Ide aj o známejšie pramene, ako napríklad minerálne vody Ľubovnianka s najvyšším obsahom magnézia na Slovensku, Sulínka s využitím pri liečení žalúdočných problémov, či pramene vo Vyšných Ružbachoch, ktoré priaznivo pôsobia na liečenie srdcovo – cievnych ochorení. Mnohé pramene sú však známe len miestnym obyvateľom a široká verejnosť o nich často ani netuší.

Novým vrtom pod názvom Sisi pramení v Ľubovnianskych  kúpeľoch priamo pod hotelom SOREA ĽUBOVŇA minerálna voda Miss+  pre ženy. Prírodná minerálna voda podporuje dennú aktivitu. Zvýšený obsah kremíka, vápnika a magnézia telu dodáva trojitý oporný pilier. Pomer vápnika, kremíka a magnézia v Miss+ pomáha zvládať únavu a vracia chuť do života.

 

Turistická trasa za poznávaním minerálnych prameňov

Výver vody a okolie prameňov si vyžadovali úpravy, ktoré by ich skultúrnili a ukázali tak ich hodnotu ľuďom.  Preto oblastná organizácia cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny prišla s nápadom realizovať projekt, ktorý by priblížil tieto pramene ľuďom a poukázal tak na jeden z prírodných klenotov, ktorý sa tu nachádza. Unikátny projekt spojil viacero minerálnych prameňov v celom regióne turistickou trasou. V teréne ju reprezentuje nielen nová miestna turistická značka, ale aj logo a pri každom z prameňov je na viditeľnom mieste osadená informačná tabuľa s informáciami o prameni, ako aj mapa celej trasy.

Dokončila  sa aj revitalizácia okolia prameňov v obciach Hniezdne a Nová Ľubovňa (Ľubovnianske Kúpele). Z celého projektu azda najviac viditeľné zmeny sa udiali v kúpeľnom parku v Ľubovnianskych Kúpeľoch.
 

Novinky v Ľubovnianskych kúpeľoch

Starostovia obcí Nová Ľubovňa, Chmeľnica, Jakubany a vedenie hotela SOREA ĽUBOVŇA v Ľubovnianskych Kúpeľoch sa dohodli na spoločnom postupe a vyčlenení finančných prostriedkov nad rámec projektu viacerých miest v spomínanom kúpeľnom parku. Park tak dostal nielen nové a obnovené prvky drobnej architektúry, ale podľa vypracovanej štúdie aj jednotnú podobu. Charakteristickým znakom tohto parku sa netradične stala hrdzavá farba, charakteristická pre usadeniny z tejto minerálnej vody, ktorá obsahuje najviac Mg+, vybudoval sa nový altánok, opravila sa zabudnutá fontána , obnovil sa prístupový chodník k prameňu Andrej , vybudoval sa malý a veľký turistický okruh , prírodný amfiteáter, opravili sa lavičky pri fontáne a v parku, vytvorila sa oddychová zóna z prírodného materiálu pri potoku. Celková dĺžka Cesty minerálnych prameňov je 116,93 kilometrov a v súčasnosti ju tvorí jedenásť zastávok.

Hotel SOREA ĽUBOVŇA a jeho skvelá dovolenková ponuka

Vyše 260 km vyznačených turistických chodníkov v okolí hotela a nádherné lesné prostredie zaručujú ideálne podmienky pre letnú dovolenku. V tesnej blízkosti sa nachádzajú aj vhodné terény pre cykloturistov, bicykle je možné zapožičať si priamo v hoteli. Ako stvorená pre rodiny s deťmi je Pieninská cesta, nenáročná cyklotúra prekrásnou scenériou prielomu rieky Dunajec. Začína pri Národnej kultúrnej pamiatke, pri múzeu Červený Kláštor, pokračuje prielomom rieky Dunajec až k poľskému susedovi.

Hotel je ideálnym miestom pre oddych rodín s deťmi. Poskytuje širokú ponuku doplnkových športovo-relaxačných služieb, ktoré v kombinácii s bohatým kultúrnym programom vytvárajú dokonalé podmienky pre oddych. Hoteloví hostia majú možnosť využitia bonusov a zliav na vstupy do Ľubovnianskeho hradu, vojenského historického tábora , expozície v Nestvile park s čokolatériou, či na kúpele a procedúry vo Vyšných Ružbachoch.
Z celotýždňovej ponuky fakultatívnych výletov si môžu hostia vybrať Bardejov, Bardejovské kúpele, Hervatov, Pieninský národný park, Zamagurie, Červený kláštor, Malopoľské  vojvodstvo – Nowy Targ, Niedzica v Poľsku, Mariánske pútnicke miesto Zvir, či návštevu malej goralskej obce Lacková s expozíciou košíkarstva a prehliadku historického námestia kráľovského mesta Stará Ľubovňa.
Každý štvrtok ich  prekvapí regionálny večer s grilovačkou a goralskou muzikou  Zamiškovci.

   

Letné relaxačné pobyty v hoteli SOREA ĽUBOVŇA sa určite oplatí vyskúšať…

Po celodennej turistike, či fakultatívnom výlete obnovia vašu kondíciu kvalifikovaní pracovníci wellness centra. Radi vám poskytnú klasické, ale aj špeciálne masáže, zábaly a kúpele. Môžete si vybrať zo širokej ponuky masáží, medzi ktoré patrí  ručná masáž, klasická masáž šije, klasická masáž čiastočná (šija a chrbát), celková masáž a reflexná masáž chodidiel. Klasické masáže dopĺňajú aj špeciálne masáže a to regeneračná masáž s ALOE VERA, detoxikačná masáž so ZELENÝM ČAJOM, antistresová masáž s ORCHIDEOU a relaxačná masáž s RUŽOU. V ponuke sú i rôzne druhy zábalov (rašelinový, bylinný detoxikačný, zábal zo včelieho vosku). Na spríjemnenie pobytu využite i perličkový kúpeľ, ako aj morský aerosólový kúpeľ so silne priaznivými účinkami na organizmus človeka. Procedúra posilňuje imunitný systém, prečisťuje a uvoľnuje dýchacie cesty, pomáha pri astme a chronickej bronchitíde, pri rôznych kožných alergiách a chorobách, prečisťuje a napína pokožku a priaznivo pôsobí na štítnu žľazu.  Relax zavŕšite fytoterapiou – pitím bylinného čaju v príjemných hotelových priestoroch.