Radi zodpovieme všetky vaše otázky +421 2 5542 2332 · obchod@sorea.sk

Cesta minerálnych prameňov – Ľubovnianske kúpele

Región severného Spiša a Pienin je bohatý na minerálne pramene, ktoré majú priaznivé účinky na rôzne časti ľudského organizmu a liečenie viacerých chorôb. Celkovo je v tomto regióne evidovaných viac ako 80 minerálnych prameňov. Jedná sa aj o známejšie pramene, ako napr. minerálne vody Ľubovnianka s najvyšším obsahom Mg na Slovensku, Sulínka s využitím pri liečení žalúdočných problémov, či pramene vo Vyšných Ružbachoch, ktoré priaznivo pôsobia na liečenie srdcovocievnych ochorení. Mnohé pramene sú však známe len miestnym obyvateľom a široká verejnosť o nich často ani netuší.

Výver vody a okolie prameňov si vyžaduje úpravy, ktoré by ich skultúrnili a ukázali tak svoju hodnotu. Preto oblastná organizácia cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny prišla s nápadom realizovať projekt, ktorý by priblížil tieto pramene ľuďom a poukázal tak na jeden z prírodných klenotov, ktorý sa tu nachádza. Unikátny projekt spojí viacero minerálnych prameňov v celom regióne turistickou trasou. V teréne ju bude reprezentovať nielen nová miestna turistická značka ale aj logo a pri každom z prameňov bude na viditeľnom mieste osadená informačná tabuľa s informáciami o prameni, ako aj mapa celej trasy.

V súčasnosti sa pracuje na revitalizácii okolia prameňov v obciach Hniezdne a Nová Ľubovňa (Ľubovnianske kúpele). Z celého projektu azda najviac viditeľné zmeny sa udejú v kúpeľnom parku v Ľubovnianskych kúpeľoch. Starostovia obcí Nová Ľubovňa, Chmeľnica, Jakubany a vedenie Hotela SOREA ĽUBOVŇA v Ľubovnianskych kúpeľoch sa dohodli na spoločnom postupe a vyčlenení finančných prostriedkov nad rámec projektu viacerých miest v spomínanom kúpeľnom parku. Park tak dostane nielen nové a obnovené prvky drobnej architektúry, ale podľa vypracovanej štúdie aj jednotnú podobu. Charakteristickým znakom tohto parku sa netradične stane hrdzavá farba, charakteristická pre usadeniny z tejto minerálnej vody, ktorá obsahuje najviac Mg. Vybudoval sa nový altánok, opravuje sa zabudnutá fontána, obnoví sa prístupový chodník k prameňu Andrej, vybuduje sa malý a veľký turistický okruh, prírodný amfiteáter, opravia sa lavičky pri fontáne a v parku, vytvorí sa oddychová zóna z prírodného materiálu pri potoku.

Projekt Cesta minerálnych prameňov bol podporený z Blokového grantu pre podporu partnerstiev v rámci švajčiarskoslovenskej spolupráce, ktorý realizuje nadácia Ekopolis s partnermi Karpatskou nadáciou a Nadáciou Socia. Do projektu je zahrnutých 11 obcí – Bajerovce, Červený Kláštor, Forbasy, Hniezdne, Hraničné, Lacková, Legnava, Litmanová, Nová Ľubovňa, Sulín a Vyšné Ružbachy.

Hotel SOREA ĽUBOVŇA

Vyše 260 km vyznačených turistických chodníkov v okolí hotela a nádherné lesné prostredie zaručujú ideálne podmienky pre letnú dovolenku. V tesnej blízkosti sa nachádzajú aj vhodné terény pre cykloturistov, na svoje si prídu hubári aj rybári. Hotel je ideálnym miestom pre oddych rodín s deťmi. Poskytuje širokú ponuku doplnkových športovo-relaxačných služieb, ktoré v kombinácii s bohatým kultúrnym programom vytvárajú dokonalé podmienky pre oddych. Novinkou letnej sezóny je regionálna karta Spiš Pieniny CARD, ktorú si hoteloví hostia môžu zakúpiť priamo na recepcii. Karta ich oprávňuje k využitiu bonusov a zliav na vstupy do múzeí, galérie, Ľubovnianskeho hradu, vojenského historického tábora, expozície v Nestville parku či na kúpele a procedúry vo Vyšných Ružbachoch, v Červenom Kláštore – Smerdžonka alebo na nákup bylinných čajov v Plavnici.

Letné relaxačné pobyty v Hoteli SOREA ĽUBOVŇA

Po celodennej turistike, resp. fakultatívnom výlete, obnovia vašu kondíciu kvalifikovaní pracovníci wellness centra. Radi vám poskytnú klasické ale aj špeciálne masáže, zábaly a kúpele. Môžete si vybrať zo širokej ponuky masáží, medzi ktoré patrí ručná masáž, klasická masáž šije, klasická masáž čiastočná (šija a chrbát), celková masáž a reflexná masáž chodidiel. Klasické masáže dopĺňajú aj špeciálne masáže a to regeneračná masáž s ALOE VERA, detoxikačná masáž so ZELENÝM ČAJOM, antistresová masáž s ORCHIDEOU a relaxačná masáž s RUŽOU. V ponuke sú i rôzne druhy zábalov (rašelinový, bylinný detoxikačný, zábal zo včelieho vosku). Na spríjemnenie pobytu využite i perličkový kúpeľ a morský aerosólový kúpeľ so silne priaznivými účinkami na organizmus človeka. Procedúra posilňuje imunitný systém, prečisťuje a uvoľňuje dýchacie cesty, pomáha pri astme a chronickej bronchitíde, pri rôznych kožných alergiách a chorobách, prečisťuje a napína pokožku a priaznivo pôsobí na štítnu žľazu. Relax zavŕšite fytoterapiou – pitím bylinného čaju v príjemných hotelových priestoroch. Každý štvrtok vás prekvapí regionálny večer s grilovačkou a goralskou muzikou a v piatok to bude deň špecialít z regiónu Tak chutí Spiš.