Radi zodpovieme všetky vaše otázky +421 2 5542 2332 · obchod@sorea.sk

Ubytovanie Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa je klimaticky najčistejšia oblasť strednej Európy, čo ju predurčuje k tomu, aby sa v nej návštevníci cítili dobre a uprednostnili ubytovanie práve na tomto mieste. V Starej Ľubovni je na výber viacero hotelov, penziónov či chát. Naše hotely sú výhodné najmä z dôvodu ich lokality.

Či ide o pamiatky alebo ubytovanie, Stará Ľubovňa má čo ponúknuť

Najstaršia listinná zmienka o Starej Ľubovni pochádza z roku 1292. Existovala už, samozrejme, skôr. Po postavení hradu Ľubovňa sa obec premenila na podhradie, čo prispelo k jej významu.

Stará Ľubovňa sa stala kráľovským mestom v roku 1364, keď ju takto povýšil kráľ Ľudovít I. Aj titul kráľovského mesta dopomohl Starej Ľubovni k rozvoju. Územie bolo zároveň zálohované poľskému kráľovi, čo trvalo vyše 300 rokov. V tom období Ľubovňa zaznamenala obrovský rozmach. Po skončení záloh však šľachta i úradníci opustili mesto, čím stratilo svoje výhodné postavenie.

Stará Ľubovňa ukrýva množstvo skvostov

Vedeli ste, že je historické jadro je tvorené z námestia obdĺžnikového tvaru, meštianskych domov s renesančnou dispozíciou, dodatočne nesúc barokové a klasicistické úpravy? Mesto sa pýši aj Kostolom sv. Mikuláša, postavenom v roku 1280, a taktiež Provinčným domom (v ňom kedysi sídlil gubernátor zálohovaných spišských miest). Kostol sv. Mikuláša je rímsko-katolícky kostol postavený na konci 13. storočia v gotickom slohu. Hrdo sa vypína i hrad Ľubovňa, stojac na vápencovom brale vo výške 711 m.

V podhradí návštevníci nájdu expozíciu ľudovej architektúry, kde je jedna výrazná dominantna a veľmi cenný exponát – zrubový kostolík východného obradu z Matysovej, zasvätený sv. Michalovi Archanjelovi. Skanzen ponúka bohatý výber exponátov, pri jeho komponovaní sa dbalo o zachovanie typického spôsobu života, ubytovanie a pomery rodiny. Okrem predmetov dennej potreby tu možno nájsť i rôzne výrobné nástroje zamestnaní ako drotár, obuvník, stolár, tkáčka či debnár. Vynechať sa neoplatí ani hospodárske a technické stavby. Stodoly, maštal, studne, sýpky, ale aj zrubová kováčska vyhňa z 2. polovice 19. storočia, stolárska dielňa a mlyn sú miestami, ktoré vám pripomenú, ako sa žilo kedysi.

Stará Ľubovňa má aj krásne okolie

Neprehliadnuteľnými sú istotne ľubovnianske kúpele. Ich 5 minerálnych prameňov – Andrej, Emília, Alfred, Mária a Nový prameň sú bez zápachu a liečia žalúdočné problémy už odpradávna. Letná turistická sezóna je bohatá na rôzne kultúrne udalosti či aktivity. V prírodnom amfiteátri sa konajú pravidelne zvykoslovné programy folklórnych skupín a súborov. Obľúbenými sú i Salašnícka noc, podujatie v Salaši u Franka, kde sa návštevníci tešia skvelej zábave a pestrému kultúrnemu programu. Koncom septembra sa oplatí navštíviť Ľubovniansky jarmok. A odporúčame sa ísť pozrieť aj do Novej Ľubovne, Hradu Plaveč, Vyšných Ružbachov, Ďurkovej či na pútnicke miesto v Litmanovej.

Je na ubytovanie Stará Ľubovňa vhodná?

Stará Ľubovňa je klimaticky najčistejšia oblasť strednej Európy, čo ju predurčuje k tomu, aby sa v nej návštevníci cítili dobre a uprednostnili ubytovanie práve na tomto mieste. V Starej Ľubovni je na výber viacero hotelov, penziónov či chát. Naše hotely sú výhodné najmä z dôvodu ich lokality. Priamo v staroľubovnianskych Kúpeľoch je náš hotel riešený bezbariérovo, čiže radi privítame a pomôžeme aj imobilným hosťom. Športovo-relaxačné centrum spája oddych a pohyb vo veľmi zaujímavom bode. Krytý bazén, sauna, masáže, tenis, volejbal, požičovňa bicyklov... Na výber máte toho veľa, postačí si už len zvoliť to správne.